Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen vinder Kristian Dahls Mindelegat 2019

14.05.2020

Kristian Dahls Mindelegat går i år til journalisten Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen for DR-podcastserien “Det Perfekte Offer II”.

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen fik overrakt prisen i DR af komiteens formand Pernille Aisinger / Foto: Per Janus Böhme

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen på 31 år får Kristian Dahls Mindelegat for i en fremragende podcastserie at afdække en vigtig historie om psykologers seksuelle misbrug og udnyttelse af magten over deres patienter. I serien formår han både at fortælle den menneskelige historie gennem nænsomt udførte interview med kvinder, som har oplevet, at de psykologer, de stolede på og var afhængige af, udsatte dem for meget ubehagelige overgreb. Men samtidig afslører han, hvordan systemet stoler mere på psykologerne end på patienterne, og han udstiller det dobbelte svigt, der sker, når systemet afviser de patienter, der forsøger at klage.

Podcastserien “Det Perfekte Offer II” sætter fokus på et område, som andre medier ikke har haft øje for. Og med sin ærlige, grundige og samtidig meget følsomme fortællestil får Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen fanget lyttere, som næppe normalt ville bruge tid på at høre om et nævns mangelfulde tilsyn med autoriserede psykologer.

“Vi var i komiteen meget imponerede over Emil Eusebius Olhoff-Jakobsens arbejde. Serien vidner om en journalist, der bliver ved med at grave og stille spørgsmål. En journalist, der har evnen til at få meget sårbare kilder til at stole på ham og stå frem. En journalist der går sine kilder og oplysninger efter igen og igen. Og en journalist, der kan fortælle historien, så man med glæde kører en omvej for at få næste afsnit med. Et stort tillykke med prisen fra hele komiteen”, siger formand Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen.

Se flere billeder fra prisoverrækkelsen her.

Kristian Dahls Mindelegat fik i år 18 indstillinger til prisen, og komiteen nominerede 5. marts fem af de indstillede: Kristian Corfixen for bogen ’Sygeplejersken’, Ida Nyegård Espersen, Berlingske Tidende, for artikelserie om kriminelle udviklingshæmmede, Sara Maria Glanowski, for bogen ’Skyggebokser’. Fortællinger fra kanten af New York, Louise Drivsholm, Martin Bahn og Lasse Skou Andersen, Information, for artikelserien om ’Oksekødsrapporten’, og Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, DR, for podcastserien ’Det Perfekte Offer II’. Komiteen har måtte udskyde den endelige afgørelse, men ville nu ikke vente længere og har derfor truffet en afgørelse.

Se de nominerede her.

Der bliver i år på grund af corona-situationen desværre ikke nogen prisoverrækkelsesfest i Journalistforbundet. Men Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen vil få overrakt sin pris og det medfølgende legat på 15.000 kroner.

Udvalget, der uddeler Kr. Dahls Mindelegat, består af:
Formand Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Hans Mortensen, Weekendavisen
Ronja Pilgaard, Danwatch
Kristoffer Eriksen, Ekstra Bladet
Abdel Aziz Mahmoud, Freelance
Miriam Dalsgaard, Politiken

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

Arkiver