Tidligere vindere

Tegning: Aksel Andreasen

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

2023 – Frederik Tillitz, Anders Rye Skjoldjensen og Ólafur Steinar Gestsson
For bogen Russerne kommer.
De tre forfattere fortæller historien om mennesker og politik i og omkring Rusland i årene op til Ruslands invasion af Ukraine. De får os til at forstå den utroligt ustabile geopolitiske situation Vesten står i nu ved at vise os den ustabile geopolitiske situation det østligste Europa har stået i gennem mange år.

2022 – Nanna Muus Steffensen
For sin utrættelige dækning af Afghanistan. Da de sidste danske soldater forlod landet i sensommeren 2021, blev Nanna Muus Steffensen boende i Kabul og insisterede fortsat at fortælle historierne om de mennesker, vi havde lagt bag os. Uden hende ville vi være gået glip af væsentlig viden om en del af Danmarkshistorien, som er let at glemme, og som mange ønsker at vende ryggen til.

2021 – Ida Nyegård Espersen og Julie Schneider, Berlingske
For artikelserien Netværket, der afslører, hvordan boligspekulanter og topadvokater med ufine metoder udnytter og spekulerer i ejendomme og trængte boligejere.

2020 – Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, DR
For at afdække en vigtig historie om psykologers seksuelle misbrug og udnyttelse af magten over deres patienter i DR-podcastserien “Det Perfekte Offer II”.

2019 – Thomas Foght, Radio 24syv
For at have afdækket hvordan Kinas diplomatiske indflydelsesvirksomhed har forsøgt at lægge et pres på Danmark og danske institutioner med artikelserien ’Kina i kulissen’.

2018 – Karsten Østergaard & David Rebouh, Fagbladet 3F
For at have afdækket, hvordan italienske entreprenørfirmaer
vandt udbuddet på den nye Storstrømsbro på et yderst tvivlsomt og usikkert grundlag.

2017 – Steffen Stubager, Freelance, for at være en fantastisk skribent, der skildrer menneskeskæbner som ingen andre. Derudover supplerer han sine fortællinger med stort visuelt overskud som fotograf.

2016 – Maria Lyhne Høj, Danmarks Radio, for dokumentarserien ’På ubestemt tid’ – om livet på et retspsykiatrisk hospital. I dokumentaren kommer journalisten ind i de ellers så lukkede rum og helt tæt på både patienterne, de pårørende og de ansatte. Det bliver til hudløse og respektfulde portrætter af mennesker og deres historier.

2015 – Jakob Sheikh, Dagbladet Politiken, Prisen gives fordi Jakob Sheikh med sin journalistik har givet os et enestående indblik i tankegangen hos unge danskere, som vælger at rejse til Syrien for at deltage i borgerkrigen på islamisternes side. Takket være et enestående kildenet, en stor menneskelig nysgerrighed og en fremragende fortælleevne er Jakob Sheikh i stand til at give os nærværende portrætter af nogle mennesker, vi har et stort behov for at forstå, og en indsigt i radikaliseringens mekanismer.

2014 – Jeppe Laursen Brock og Christian Heide-Jørgensen, Politiken, Prisen gives for artikelserien “Doping i Danmark”, som modigt trængte ind i lukkede miljøer og afdækkede,
at doping rækker langt ud over elitesportsmiljøet i Danmark.

2013 – Nagieb Khaja, freelance, Prisen gives for Nagiebs omfattende og anerkendelsesværdig og vedholdende journalistiske produktion og for dækningen af krigen i Afghanistan set fra afghanernes synspunkt.

2012 – Mads Ellesøe, Freelance/MadsMedia, For sit arbejde som dokumentarist, hvor han i 2011 har lavet dokumentaren “Isolation, Straf og Ydmygelse – historier fra et opholdssted” om sårbare unge, som har været udsat for psykiske overgreb på den institution, der skulle passe på dem.

2011 – Dorthe Bach, Dagbladet Børsen, For hendes vedholdende og grundige afdækning af det digitale tinglysnings-kaos, som endte med at koste borgere og virksomheder millioner af kroner.

2010 – Line Holm Nielsen, Berlingske Tidende, Prisen gives for hendes altid velskrevne og sobre beskrivelser af menneskelige skæbner. Hun er en meget dygtig interviewer, som formår af få de mennesker, hun møder, til at åbne sig. Dermed kan hun give sine læsere et indblik i skæbner og personligheder, som lever med konsekvenserne af politiske beslutninger, finanskriser og fejl i sundhedssystemet.

2009 – Anders Legarth Schmidt, Politiken, Prisen gives for fremragende afdækning af de rystende forhold på landets psykiatriske hospitaler. Med en kombination af rammende, velresearchede features og gedigne nyhedshistorier har prismodtageren sat fokus på et alvorligt samfundsproblem og leveret et klassisk eksempel på gedigent journalistisk håndværk.

2008 – Thomas Aue Sobol, freelance, For hans store journalistiske mod. Han insisterer på at give en stemme til dem, der normalt ingen stemme har, og han rejser ud som freelancer for egen regning for at rette opmærksomheden med behovet for at lægge pres på magthaverne – hvad enten de befinder sig bag Carlsberg-koncernensskriveborde eller i juntaens luksusboliger i Myanmar.

2007 – Bjarne Steensbeck, Berlingske Tidende, For hans faglige dækning af det politiske stof. Med øje for det skæve og fokus på de mennesker, der lever med konsekvenserne af lovgivningen, dækker han området, så det fremstår spændende og relevant for læserne.

2006 – Kristian Jessen, B.T., For en perlerad af afsløringer, der har skabt debat om store firmaers og myndigheders ulovligheder, om manglende effektivitet, hemmelige aftaler og livsfarligt svineri.

2005 – Kåre Quist, Ekstra Bladet, får prisen for at have præsteret en række afsløringer, der har sat dagsordenen for flere debatter. Det var blandt andet ham, der kunne overbringe forsvarsministeren oplysningen om, at en dansk officer var blevet sendt hjem fra Irak, mistænkt for tortur af fanger.

2004 – Christoffer Guldbrandsen, “Fogh bag facaden” for DR, For gennem en række programmer at have skabt debat om TV-dokumentargenren.

2003 – Kaare Gotfredsen, Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, Først og fremmest for sin samlede indsats, hvor han har vist, at det er muligt at lave kritisk og væsentlig journalistik, selv om man er ansat på et organisationsblad.

2002 – Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen, B.T., De har dygtigt, stædigt og med stor grundighed dokumenteret Farum-sagen. Deres arbejde har sat dagsordenen for de øvrige medier og fået direkte politiske konsekvenser.

2001 – Christian Jensen og Michael Bjerre, Berlingske Tidende, De har – gennem velresearchede, veldokumenterede og velskrevne artikler – skabt debat om bl.a. Tvind-imperiet og den pædagogiske og fysiske virkelighed i danske daginstitutioner.

2000 – Erik Høegh-Sørensen, Ritzaus Bureau, For sin vedholdende indsats for større åbenhed om ugerninger begået under Anden Verdenskrig af tyske og danske nazister.

1999    Ekstra Bladets Kunstpatrulje (Kim Kastrup, Michael Holbek, Anders-
Peter Mathiasen, Jeppe Facius, Søren Maquardt og Tom Jørgensen),
Ekstra Bladet, H. L. Momberg, Berlingske Tidende
1998    Kurt Strand, DR TV
1997    “Euroman”, Euroman (bladet)
1996    Thomas Hjortsø, DR
1995    Johnny Hundt og Steen Larsen, Politiken
1994    Troels Christensen, Ekstra Bladet
1993    Morten Pihl, Berlingske Tidende
1992    Lotte Lund, Politiken
1991    Hayriye Alpar, DR
1990    Marianne Uttrup, B.T.
1989    Anne Bech Danielsen, Det fri aktuelt
1988    George Hilton og Jørn Mikkelsen, Berlingske Tidende
1987    Susanne Nielsen, Politiken
1986    Hanne Vibeke Holst, Berlingske Tidende (Søndags BT)
1985    Ingen
1984    Jens Franck, Københavns Radio
1983    Niels Barfoed, Ritzaus Bureau
1982    Henrik Saxgren, freelance pressefotograf
1981    Mogens Møller Olesen, Soc. Dagblad
1980    Jens Peter Skaarup, Politiken
1979    Knud Buchardt, Ekstra Bladet
1978    Hanne Dam, Information
1977    Bjarne Lønborg, Ritzaus Bureau
1976    Lars Møller, “København”
1975    Poul Martinsen, DR TV
1974    Anne Wolden-Ræthinge (Ninka), Politiken
1973    Lennart Weber, freelance
1972    Tage Jessen, Børsen
1971    Ole Andersen, Fagbladet (DASF)
1970    Knud Vilby, Information
1969    Jørgen Fleischer, Grønlandsposten
1968    Erik Nørgaard, Politiken
1967    Vagn Heiselberg, Berlingske Tidende
1966    Poul Erik Søe, DR
1965    Anders Tycho, freelance, tidl. Land og Folk
1964    Aksel Lassen, Berlingske Tidende
1963    Johs. Jacobsen, Aktuelt
1962    Aage Gammelgaard, Ritzaus Bureau