Kristian Dahls Mindelegat 2023 går i år til Asger Ladefoged og Mathias Svold

8.05.2024

Prisen går i år til de to fotojournalister Asger Ladefoged og Mathias Svold for et enestående og rystende projekt. De har vist os, hvordan vi har smadret vores havmiljø.

Det hele startede med en mand i en dykkerdragt, som undrede sig over det vand, han svømmede i. Heldigvis stoppede det ikke der. For Asger Ladefoged og kollegaen Mathias Svold gik i gang med systematisk at dokumentere iltsvindet i danske have, både med undervandskamera og drone.

”Normalt vil man journalistisk gå efter, hvilke mennesker noget går ud over og tænke, at det er det, der rammer læserne. Men her er der ingen mennesker, ingen hovedpersoner, ingen cases. Der er ingenting – og det er netop pointen. Det er et imponerende, vedholdende fotoarbejde af noget, der ikke er der, og det har i den grad haft effekt”, siger formand Pernille Aisinger.

Iltsvind kom på dagsordenen sidste efterår. De to fotojournalister var ikke de første, der skrev om problemerne, men det var deres billeder, der gjorde, at debatten om iltsvind kom på alles læber.

”Ord går i vores hjerner, men dem kan vi afvise eller negligere. Billederne her går direkte i maven på os, og er ikke til at glemme igen. Vi siger stort tillykke til de to fotojournalister Asger Ladefoged og Mathias Svold med Kristian Dahls Mindelegat 2023”.

Foto fra Kalø Vig. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Foto fra Kalø Vig. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

De nominerede til Kristian Dahl 2023 kan du se her.

Fredag den 17. maj klokken 16.30 overrækkes Mindelegatet til Asger Ladefoged og Mathias Svold i Dansk Journalistforbund, Gammel Strand 46, København.
Med prisen følger et legat på kr. 15.000.

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

Komiteen, der uddeler Kr. Dahls Mindelegat, består af:
Pernille Aisinger, Ronja Pilgaard, Miriam Dalsgaard, Anders-Peter Mathiasen, Miriam Zesler og Jørgen Laurvig.

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

Arkiver