Her er de nominerede til Kristian Dahl 2023

26.04.2024

Årets nominerede til Kristian Dahls Mindelegat har fat i tidens helt store emner

”Der er en fandenivoldshed over de nominerede til årets Kristian Dahl-pris. Det er unge journalister, der tager livtag med tidens helt store emne – miljøkatastrofer, kokainsmugling, svigt i psykiatrien og krigsøkonomi. Og de fortsætter ufortrødent deres gedigne journalistik, selv om skurkene i flere tilfælde er notorisk farlige”, siger formand for Kristian Dahls Mindelegat Pernille Aisinger.

Om halvanden uge vil komiteen fortælle, hvem den endelige vinder af Kristian Dahls Mindelegat 2023 bliver.

Prisen gives ifølge fundatsen til en ”en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde”. Det er samtidig et krav, at man er medlem af den københavnske Kreds 1. Med prisen følger et legat på 15.000 kr.

Der har i år været 16 indstillede projekter. Komiteen har valgt at nominere fire produktioner:

Helene Kristine Holst, Jyllands-Posten for artikelserien ’Knivdrabet i psykiatrien’. Med klassiske metoder som aktindsigt i retsbøger og hos politiet og et omfattende kildearbejde har hun formået at afsløre hvordan der bag et tragisk knivdrab på en læge, lå et lige så tragisk forløb i psykiatrien. Artiklerne har sat fokus på væsentlige problemer i psykiatrien, hos politiet og hos retsvæsnet og har ledt til ændrede procedurer og retningslinjer.

Mathias Svold og Asger Ladefoged for projektet ’Dødvande’. De to fotojournalister har med udgangspunkt i en klassisk journalistisk undren utrætteligt fotograferet sig gennem de danske fjorde med undervandskamera og drone for at vise, hvor katastrofalt det står til med det danske havmiljø. Med billederne har de ændret debatten radikalt, og været en medvirkende årsag til at akutpakke til havmiljøet på Finansloven.

Lasse Skou Andersen og Sebastian Abrahamsen for bogen ’Forbudt Farvand’. Her har de to journalister sideløbende med en række andre projekter gennem flere år fulgt den mystiske forretningsmand David Skinner fra Næstved og på imponerende vis afsløret, hvordan han har bygget et verdensomspændende forretningsimperium op på svindel og lyssky handler med nogle af verdens hårdeste diktaturer, heriblandt Nordkorea, Iran og Syrien.

Sofie Synnøve Herschend for artikelserien ’Hollandske kokainfiskere’. Hun har formået at trænge ind i et ellers hermetisk lukket fiskersamfund og gennem utrætteligt graverarbejde, datajournalistik og tillidsskabende kildearbejde afsløre, hvordan kriminelle truer fiskerne til at smugle tonsvis af kokain. Hun har haft modet til trods trusler og advarsler at afsløre hollandske kokainfiskere i danske farvande som et omfattende samfundsproblem. Og hendes arbejde har resulteret i omfattende politiefterforskning og erkendelse hos både justits- og skatteministeren.

Se alle forslag til prisen her.

Udvalget, der uddeler Kr. Dahls Mindelegat, består af:

Formand: Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Ronja Pilgaard, JyllandsPosten
Miriam Dalsgaard, Politiken
Anders-Peter Mathiasen, seniorkorrespondent
Miriam Zesler, TV2 News
Jørgen Laurvig, freelancer

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

Arkiver