Vinderen af Kristian Dahls Mindelegat går i år til Frederik Tillitz, Anders Rye Skjoldjensen og Ólafur Steinar Gestsson for bogen Russerne kommer

3.03.2023

For deres bog ’Russerne kommer’

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

De tre forfattere fortæller historien om mennesker og politik i og omkring Rusland i årene op til Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022. De får os til at forstå den utroligt ustabile geopolitiske situation Vesten står i nu ved at vise os den ustabile geopolitiske situation det østligste Europa har stået i gennem mange år.

De tre forfattere her gennem fem år rejst rundt i de tidligere sovjetrepublikkerne på et freelancebudget i en tro på, at man gennem mødet med almindelige mennesker vil have nemmere ved at forstå både konfliktens reelle konsekvenser, men også nuancerne i vestens ofte karikerede fremstillinger.

”Det er en bog, der er drevet af passion, og priskomiteen har været meget imponeret af forfatternes evner til at komme helt tæt på nogle mennesker, som vi ellers ikke har adgang til, og som de får os til at kende og forstå på nye måder. De åbner læsernes øjne for konflikten fra russernes side og giver os en mulighed for at forstå den østeuropæiske mentalitet”, siger formand for Kristian Dahls Priskomité Pernille Aisinger.

Frederik Tillitz var indstillet til prisen, men komiteen har valgt at give prisen til alle tre forfattere, da billederne udgør en stor del af bogens kvalitet. Det er netop et eksempel på, hvordan journalisters og fotografers arbejde kan gå i symbiose i marken. Bogen viser fx både i tekst og billeder, hvor stor indflydelse kulden har på den centraleuropæiske og russiske mentalitet og måde at leve på.

De nominerede til Kristian Dahl 2022 kan du se her.

Fredag den 17. marts klokken 15.00 overrækkes Mindelegatet til Frederik Tillitz, Anders Rye Skjoldjensen og Ólafur Steinar Gestsson i Dansk Journalistforbund, Gammel Strand 46, København. Med prisen følger et legat på kr. 15.000.

Udvalget, der uddeler Kr. Dahls Mindelegat, består af:
Formand: Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Ronja Pilgaard, Berlingske
Miriam Dalsgaard, Politiken
Anders-Peter Mathiasen, seniorkorrespondent
Miriam Zesler, TV2 News

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

 

Arkiver