Her er de nominerede til Kristian Dahl 2022

24.02.2023

Årets nominerede til Kristian Dahls Mindelegat er fundet. Tre eksempler på fremragende journalistik.

”Det er en imponerende stædighed, der bliver lagt for dagen hos årets tre nominerede. På meget forskellige stofområder lukker de læserne ind i ellers lukkede rum og får åbnet vores øjne for ting, man ikke troede mulige. Man kan ikke blive andet end stolt over at se så imponerende arbejde. Stor tillykke”, siger formand for Kristian Dahls Mindelegat Pernille Aisinger.

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

Redaktør Kristian Dahl / Tegning: Aksel Andreasen

Om en uge vil komiteen fortælle, hvem den endelige vinder af Kristian Dahls Mindelegat 2022 bliver.
Prisen gives ifølge fundatsen til en ”en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde”. Det er samtidig et krav, at man er medlem af den københavnske Kreds 1. Med prisen følger et legat på 15.000 kr.

Der har i år været ni indstillede projekter, hvilket er færre end de foregående år, men til gengæld var stort set alle meget stærke produktioner. Komiteen har valgt at nominere tre produktioner:

Journalist Sebastian Bjerril, Fagbladet Folkeskolen for afsløringer af skandalen på Søndervangsskolen. Han har med præcision afdækket stærkt kritisable forhold på den århusianske skole, som ellers blev set som en foregangsskole i arbejdet med tosprogede børn og dens leder nomineret som årets dansker. Sebastian Bjerril har vist, at det hele var baseret på gennemført snyd. Og dermed har han afsløret den måske største skandale i folkeskolen nogensinde.

Forfatter og journalist Mette Mayli Albæk for bogen Spionchefen. Mette Mayli Albæk har skrevet årets mest omtalte og dagsordensættende bog, og med stort journalistisk talent, modighed, engagement og grundighed har hun bidraget til en væsentlig samfundsdebat om Danmarks retssikkerhed, efterretningsvæsen, centraladministration, demokrati og frie presse. Bogen er én version af sandheden, som alle er nødt til at forholde sig til.

Journalist og forfatter Frederik Tillitz, fotograf Anders Rye Skjoldjensen og fotograf Olafur Steinar Gestsson for bogen Russerne Kommer. De tre tager i bogen læserne med hele vejen gennem optakten til den russiske invasion af Ukraine, ned i skyttegravene, ind i fængselsceller, til udbryderrepublikker og med rundt på jagten efter den russiske folkesjæl. Bogen giver både i ord og billeder et unik indblik i såvel den politiske og historiske situation som den menneskelige side af konflikterne.

Udvalget, der uddeler Kr. Dahls Mindelegat, består af:
Formand: Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Ronja Pilgaard, Berlingske
Miriam Dalsgaard, Politiken
Anders-Peter Mathiasen, seniorkorrespondent
Miriam Zesler, TV2 News

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

Arkiver