Kreds 1 lægger op til en live-debat om sexisme i vores branche og løsninger på samme. TV-journalist mm. Anja Bo vil lede slagets gang og udfordre en livlig og eftertænksom debat: For hvordan kommer vi videre og sikrer, at mediebranchen bliver en sund branche – også for unge praktikant-kvinder på løse kontrakter? Hvem har ansvaret? Hvordan sikrer vi, at alle mediearbejdspladser uanset størrelse og økonomi har de rette strukturer og whistleblow-ordninger? Og hvad kan du selv gøre for at sikre et ikke-krænkende arbejdsmiljø?
Ordstyrer:
Journalist Anja Bo har takket ja til at lede debatten som tovholder og ordstyrer. Hun stod i spidsen for skarp nyhedsformidling og debat som vært på DR2 Deadline (2007-2014) og dannede værtspar med journalist og politisk kommentator Niels Krause-Kjær, da DR2 lancerede DR2 Morgen i 2012. Siden 2015 har Anja Bo været selvstændig dokumentarist og tv-tilrettelægger.
I panelet vil sidde:
Louise Degn som er journalist og kommunikationsspecialist med erfaringer fra både tv-industrien og virksomheder. Louise har en Master i International Business Communication og en BA i Journalistik fra Syddansk Universitet. De seneste 5 år har hun været afdelingsdirektør / kommunikationschef for Sydbank. Fra 2002 til 2007 var hun ansat som nyhedsreporter på TV2 Danmark og har netop medvirket i dokumentarfilmen ’MeToo: Sexisme bag skærmen’.
Lennart Sten. Siden 2003 har Lennart været tillidsrepræsentant for de TV2-ansatte i Dansk Journalistforbund, hvor han utrætteligt kæmper sine kollegers sag. Siden 1998 har Lennart Sten desuden arbejdet på TV2/Nyhederne i København og for TV2 News.
Tom Hansen. Arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund (DJ). Tom er uddannet psykolog og har primært beskæftiget sig med arbejdsmiljø siden han blev psykolog. Først i Arbejdstilsynet; derefter som arbejdsmiljøkonsulent i en kommune og siden december 2019 i DJ.
I slutningen af november 2021 havde den allerede meget omdiskuterede dokumentarfilm MeToo: ’Sexisme bag skærmen’ premiere på discovery+.
Filmserien på tre afsnit bevidnede TV2s syge sexkultur gennem en årrække og blev kulminationen og dokumentationen af flere års debat og undersøgelser af chikane og grænseoverskridende adfærd af seksuel karakter. Handlinger, typisk udført af mænd i eftertragtede stillinger i landets mediehuse.
Hver anden har følt sig chikaneret
Det seneste års afdækninger af sexistiske og krænkende forhold i film- og mediebranchen har desuden vist, at over halvdelen af alle kvinder i film-, tv- og teaterbranchen har følt sig chikaneret, diskrimineret eller været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Det viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet i 2020.
Samtidig arbejder flere og flere på korte kontrakter, hvilket udfordrer magtbalancen og etikken, viser undersøgelserne. Og som DJ’s arbejdsmiljøkonsulent, Tom Hansen, formulerer det: “Sexchikane er ikke bare uetisk, det er også ulovligt”.
Tid & Sted:
Torsdag den 3. marts, kl. 17-19 i Asta Bio i Cinemateket.
Arrangementer er for medlemmer af Kreds 1.
Der kan ikke længere tilmeldes til dette arrangement.