Nanna Muus Steffensen modtager Kristian Dahls Mindelegat

3.03.2022

Kristian Dahls mindelegat går i år til Nanna Muus Steffensen for sin utrættelige dækning af Afghanistan.

Nanna Muus Steffensen

Nanna Muus Steffensen

Nanna Muus Steffensen fortæller videre der, hvor historien om Afghanistan i danske medier ellers ville være forstummet. Hun har boet i Afghanistan gennem så mange år, at hun for alvor kender landet, har et kildenetværk, der kan give nuancer, følelser og erfaringer udover de fakta, som er svære at få styr på i et så kompliceret land. Da de sidste danske soldater forlod landet i sensommeren 2021, blev Nanna Muus Steffensen boende i Kabul og insisterede fortsat at fortælle historierne om de mennesker, vi havde lagt bag os. Uden hende ville vi være gået glip af væsentlig viden om en del af Danmarkshistorien, som er let at glemme, og som mange ønsker at vende ryggen til.

Nanna Muus Steffensen er en enestående journalist, som man kun kan beundre. Hun kan i én artikel formidle både den store fortælling om fundamentale ændringer i et helt land og de små menneskelige fortællinger. Hun giver os den unge danske soldats fortælling om at møde Afghanistans realiteter efter som dreng at være blevet fascineret af Armadillo. Og hun giver os på en måde, som meget få andre journalister kan, den helt nære fortælling om den unge kvinde der føder på et beskidt gulv eller den ældre der håber endelig at få basal fred, når soldaterne forsvinder. Alt det kan hun gøre på trods af helt umulige arbejdsvilkår i et land, hvor hun aldrig kan vide sig sikker”, siger formand for Kristian Dahls Mindelegats priskomité Pernille Aisinger.”

Der var i år 14 indstillinger til Kristian Dahls Mindelegat. Komiteen valgte udover Nanna Muus Steffensen at nominere: Mikkel Vuorela & Johanne Pontoppidan Tuxen for ’Naturvidenskaben Genfortalt’, og Anne Kirstine Hermann for ’Imperiets børn’.

Komiteen understreger, at vi kun nominerer projekter, som har kvalitet nok til at vinde, og de to bøger er på hver deres måde et utroligt vigtigt bidrag til dansk journalistik, oplysning og historiefortælling.

Nanna Muus Steffensen befinder sig lige nu i Kabul. Om prisoverrækkelsen fortsat kan foregå 18. marts, er endnu uvist.

Kristian Dahls Mindelegats priskomité består af:
Formand: Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Ronja Pilgaard, Berlingske
Miriam Dalsgaard, Politiken
Anders-Peter Mathiasen, Haddock Press
Miriam Zesler, TV2 News

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen på 21426811 eller udvalgets sekretær Mette Eeg på 33 42 80 00.

Arkiver