Adrian Hughes leverede i 2021 sommerens store samtaleemne, da han med en podcast på 6 afsnit for DR LYD fortalte sin families spektakulært, tragiske historie.
Med DR LYD’s hidtil mest downloadede dokumentar kom mange danskere på fornavn med Champagnepigen Inge, Monsteret Margot og den mystiske byggematador-morfar Thorvald, som holdt sig skjult i baggrunden. Selv om de færreste lyttere havde lignende farverig fortid som Hughes, kunne alle forholde sig til at have forældre, børn eller søskende.
Torsdag den 3. februar fra kl. 17-19 vil Adrian fortælle Kreds 1’s medlemmer om den vanskelige journalistiske proces at fortælle en historie, hvor man selv spiller så central en rolle. Undervejs har han støttet sig meget grundigt til DR’s redaktør af Radiofortællinger Torben Brandt og endnu mere til Kim G. Hansen, podcastseriens lyddesigner og dramaturgiske konsulent.
Billeder og smalfilm
For dem, som ikke har hørt familiehistorien, handler den kort om, at Adrian Hughes’ mor døde i 2002 og efterlod sig et chokerende afskedsbrev til sine fem sønner. Mens hun kærligt roste Adrian og hans lillebror, var hun bitter, hånende og hadsk mod Adrians tre ældre brødre. Lige siden har Adrian kæmpet med at forstå, hvordan hans mor kunne udvikle så forkvaklet et forhold til sin omverden.
I præsentationen til Kreds 1’s medlemmer viser han nogle af de billeder og smalfilm, som bragte ham på sporet af sin mors både glamourøse og tragiske baggrund.
Adrians morfar var den i samtiden kendte hovedrige bygge-entreprenør Thorvald Dreyer. Hans familieliv indeholdt ægteskab med en prostitueret, falske graviditeter, hemmelige adoptioner, pludselige dødsfald og en helt offentlig trekantsaffære mellem ham, hans hustru og Frederiksbergs mangeårige borgmester Arne Stæhr Johansen. En affære, som senere Jens Otto Krag deltog i.
Med alle materielle muligheder døde morfar Thorvald alene uden kontakt med sine fire døtre eller børnebørn. Familierelationerne fortsatte i frit fald hos Adrians mor og i foredraget stiller Hughes spørgsmålet, om fortidens traumer altid vil følge med. Kan vi vælge, hvilket menneske vi gerne vil være?
Podcasten påkaldte sig i øvrigt klager fra Champagnepigen Inges datter og barnebarn. Først til DR og siden til Pressenævnet. Pressenævnet gav dem delvist medhold, i det Pressenævnet udtrykte kritik af beskrivelsen af Inge Dreyers død, som det bl.a. fandt var unødigt stødende, sårende og krænkende for de efterladte.
Adrian Hughes vil derfor også benytte lejligheden til en diskussion af, hvor grænser går for, hvad man kan fortælle om andre menneskers familiemedlemmer, og hvem som har hånds- og halsret over historien. Ikke enhver, siger altså Pressenævnets kendelse.
Tid og sted:
Torsdag den 3. februar kl. 17-19 hos Kosmopol i Fiolstræde i København K.
Arrangementet er gratis og for medlemmer af Kreds 1. Der bydes på en sandwich og en forfriskning i forbindelse med arrangementet.