Hvad nu for Afghanistans journalister og medier?

3.10.2021

Efter Taliban har overtaget magten, er Afghanistans uafhængige medier, og i særdeleshed kvindelige journalister, stærkt udfordrede. Flere hundrede redaktioner er lukket, og mange mediefolk er truede på livet. En del er gået under jorden, andre har fundet en vej ud af landet.

Foto: AJSC

Foto: AJSC

Mød den afghanske journalist Wahida Faizi og Susanna Inkinnen fra IMS (International Media Support), der sammen vil tegne nogle konturer af, hvilken ytringsfrihed og mediedækning afghanerne vil få fremover. Det er dog ikke kun op til Taliban. Tiden er også skelsættende i forhold til, hvordan den vestlige verden agerer for at beskytte Afghanistans frie medier.

Journalist Wahida Faizi måtte flygte ud af Afghanistan i august og sidder nu i Danmark. Indtil hun måtte flygte, var hun koordinator i Afghan Journalists Safety Commitee, hvor hun blandt andet underviste kvindelige journalister i sikkerhed. Hør hende fortælle om de dramatiske dage efter Kabul faldt, og hvordan hun ser situationen nu.

Foto: AJSC

Foto: AJSC

Susanna Inkinnen er journalist og IMS’ Afghanistan programme manager. Hun har arbejdet med at forbedre vilkårene for journalisters sikkerhed i Afghanistan i mere end ti år.

Tid og sted:
Tirsdag den 26. oktober kl. 17:00 – 19:00 Kosmopol, København.

Det meste af debatten vil foregå på engelsk.

Om IMS:
IMS (International Media Support), nordens største medieudviklingsorganisation, har gennem to årtier støttet uafhængige medier, hvor de er i størst risiko. IMS’ 140 ansatte arbejder i lande ramt af konflikt, politisk transition eller humanitære, sundheds- samt klimamæssige katastrofer. Gennem en kombination af langvarige partnerskaber og hurtige indsatser i krisesituationer bidrager IMS til, at flere mennesker har adgang til relevant, kritisk og oplysende journalistik.
Wahida Faizi er journalist og har vundet priser for sit arbejde som journalist i sit hjemland. Indtil hun måtte flygte var hun koordinator i Afghan Journalists Safety Commitee, hvor hun især arbejdede med kvindelige mediefolks rettigheder. Hun har også trænet Afghanistans politi og militær i at beskytte journalister. Læs også dette portræt i Journalisten.

Bemærk, arrangementet er kun for medlemmer af Kreds 1 og det er gratis men der betales no-show-fee ved afbud efter fristen eller ved udeblivelse. Frist for afbud er den 21. oktober. Derfor skal du angive dine betalingsoplysninger ved tilmelding, hvor no-show-fee-beløbet på kr. 100 reserveres på din konto.

Onlinetilmelding her.

Arkiver