3F-journalister vinder Kristian Dahls Mindelegat

14.03.2018

Tegning: Aksel Andreasen

Tegning: Aksel Andreasen

Kristian Dahls Mindelegat går til de to journalister Karsten Østergaard og David Rebouh fra Fagbladet 3F for deres afslørende historier om udbuddet på den nye Storstrømsbro

Karsten Østergaard, 39 år, og David Rebouh, 37 år, får Kristian Dahls Mindelegat 2017. De får sammen prisen for at have afdækket, hvordan italienske entreprenørfirmaer vandt udbuddet på den nye Storstrømsbro på et yderst tvivlsomt og usikkert grundlag.

De to unge journalister har på forbilledlig vis leveret den ene afsløring efter den anden af, hvordan de italienske firmaer var under mistanke for involvering i korruptions- og bestikkelsessager.

I deres artikler om kontrakterne med de italienske firmaer, der beløber sig til 2,1 milliard kroner, afdækkede journalisterne også, hvordan Vejdirektoratet ikke sikrede, at en så stor anlægsopgave blev såkaldt ’Mafiahvidlistet’ for undgå netop korruption og bestikkelse.

Konsekvensen af journalisternes vedholdenhed blev, at transportminister Ole Birk Olesen, blev indkaldt i hastesamråd i Folketinget og i 11. time udsatte underskriften på milliardbyggeriet. Senest er en direktør fra et af de italienske firmaer blevet anholdt og sat i husarrest for mistanke om korruption på et stort byggeprojekt i Italien.

Komiteen vil gerne rose de to journalister for at grave en klassisk og unik undersøgende historie ud i et stofområde, som kan være svært at skabe opmærksomhed omkring. Samtidig formidler Karsten Østergaard og David Rebouh deres artikler på en let forståelig måde uden dikkedarer, så alle er med og kan forstå sagens alvor. De beviser med deres journalistik, at de mestrer graverjournalistikken til UG, og de var tidligt ude med deres historier pga. en oprigtig nysgerrighed for at finde ud af, hvad der var op og ned i den spegede affære om milliardbyggeriet. Og det kan undre, at store landsdækkende medier ikke i højere grad er steget på denne særdeles relevante historie, der afslører de ansvarlige myndigheders svigt. Samtidig havde deres journalistik konsekvens, og komiteen bag Kristian Dahls Mindelegat er overbevist om, at det sidste ord ikke er skrevet i denne sag.

Kristian Dahls Mindelegat fik i år 14 indstillinger fra branchens mange talenter.

Fredag den 6. april klokken 16.00 overrækkes Mindelegatet til vinderne i Dansk Journalistforbund, Gammel Strand 46, København. Med prisen følger et legat på kr. 15.000.

I juryen sidder:
Formand: Michael Bech, TV 2
Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen
Thomas Buch-Andersen, Danmarks Radio
Ditte Valente, Freelance
Hans Mortensen, Weekendavisen
Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Posten

Har du spørgsmål til legatet, er du velkommen til at kontakte formanden for Kristian Dahl-udvalget, Michael Bech, TV 2 på 30 10 03 25 eller mbec@tv2.dk.

Arkiver