Kredskino: De Umyndige

24.01.2023

– Lukket filmvisning med instruktør Mette Korsgaard og advokat Vibeke Borberg

De Umyndige / Fotograf Marie Hald

De Umyndige / Fotograf Marie Hald

Synopsis:
’De umyndige’ er fortællingen om børn og unge, der søger hjælp og husly på Danmarks eneste krisecenter for børn under 18 år. Mange er hjemløse, nogle fortæller, at de er flygtet fra vold i hjemmet eller andre svigt og uholdbare situationer. De beder om hjælp til at komme væk og ønsker mere end noget andet et trygt sted at bo. Fælles for dem er, at de ikke føler sig hørt af myndighederne. I Joannahuset kommer der hver anden dag en ny ung. Stifteren af krisecenteret, Jette Wilhelmsen, og hendes personale tager imod de unge, giver dem husly og støtter dem i at komme i dialog med myndighederne og sørger for, at de bliver hjulpet i forhold til egne rettigheder.

Med filmen følger en anden vigtigt debat om børns ytringsfrihed i de danske medier. I årevis har de presseetiske regler krævet, at børn skal have tilladelse fra deres forældre, hvis de skal udtale sig til pressen. Men det er imod bl.a. FN’s Børnekonvention og som advokat Vibeke Borberg understreger i notat udarbejdet i forbindelse med filmen er det ligeledes imod ytringsfriheden ifølge både grundlovens § 77 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. (Vibeke Borberg som er ph.d. i retsvidenskab med speciale i informationsret, medieret og presseetik deltager i en snak efter filmen).

Efter visningen af filmen har vi inviteret Mette Korsgaard og advokat Vibeke Borberg til en snak om de presseetiske overvejelser med særlig fokus på unges deltagelse uden forældremyndighedsindehavers samtykke. Ved samme lejlighed vil vi se på den presseetiske køreplan og notat som er blevet udarbejdet for filmens producent i forbindelse med produktionen.

Filmlængde: 72 min.
Sprog: Dansk
Producent: Hansen & Pedersen v. Malene Flint Pedersen
Danmark 2023

OBS: Visningen er en lukket visning for DJ Kreds 1 forud for filmens lancering. Der anmodes derfor om at man kontakter pressechef Line Bilenberg inden eventuel offentlig omtale af projektet.

Mette Korsgaard er journalist, forfatter og instruktør. Mette er uddannet ved Danmarks Journalisthøjskole i 1992 og har gennem årene bl.a. arbejdet som redaktør og tilrettelægger i DR, samt som journalist på Jyllands-Posten og lektor på Danmarks Journalisthøjskole og Aarhus Universitet. Mette har produceret de prisvindende film Min Barndom I Helvede (2013) og De skjulte døtre (2005), samt Bonnie og de tusinde mænd (2015) og senest filmen Min uimodståelige mand (2019) om kønsroller og kønsdiskrimination perspektiveret gennem hendes familie med bl.a. hendes mand Niels Krause-Kjær.

Vibeke Borberg er advokat med mange års erfaring på det informationsretlige område. Bl.a. juridisk rådgivning og tilrettelæggelse af sager for medier og kommunikationsvirksomheder. Hendes speciale område omfatter blandt andet Ytrings- og informationsfrihed / Medieret og presseetik / Sociale og digitale medier / Tavshedspligt / Privatliv og persondata / Ophavsret m.m. De senere år har Vibeke Borberg ligeledes været docent og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Tid og sted:
Filmen vises tirsdag den 7. februar, kl. 16:50 – 18:40 i Vester Vov Vov.
Arrangementet er for medlemmer af Kreds 1 og det er gratis. Dog betales no-show-fee på kr. 100 ved afbud efter den 2. februar 2023. Derfor skal du anføre kontooplysninger ved tilmelding.

Kreds 1 byder på en sandwich og en forfriskning i forbindelse med arrangementet.

Onlinetilmelding her.

Arkiver