Kredskino: Agent Samsam

9.08.2023

Med journalisterne Lisbeth Dilling og Louise Dalsgaard.

Se DR’s nye dokumentarserie om den danske statsborger Ahmed Samsam. Han er blevet kaldt både Islamistisk terrorist og dansk agent. Selv siger han, at han er uskyldig, og at han på sine rejser til borgerkrigen i Syrien arbejdede for de danske efterretningstjenester PET og FE. I serien graver en række DR journalister i sagen.

Efter visningen af seriens 3 afsnit har Kreds 1 inviteret journalisterne Lisbeth Dilling og Louise Dalsgaard til en samtale om det undersøgende arbejde som ligger til grund for serien.

Kreditering: DR

Kreditering: DR

Agent: Samsam – en DR serie i 3 afsnit

Episode 1 – Den farligste jihadist
Er han islamistisk terrorist eller dansk agent? Den danske statsborger Ahmed Samsam tiltales i Spanien for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat. DR’s retsanalytiker Louise Dalsgaard følger sagen i retten og kan med egne øjne se, hvordan Samsam erklærer sin uskyld og påstår, at han på sine rejser til borgerkrigen i Syrien arbejdede for de danske efterretningstjenester PET og FE. Men argumenterne fra den kriminelle unge mand fejes af banen, og han dømmes til otte års fængsel.

Episode 2 – Den perfekte agent
Han er den perfekte agent, der kan informere om danske syrienskrigere. Han har syrisk baggrund, er kriminel og har deltaget i oprøret mod den syriske præsident Bashar al-Assad. Så den danske statsborger Ahmed Samsam hyres, får agenttræning og materiel med sporingsudstyr før han igen drager ned til den blodige borgerkrig. Men netop disse rejser – og de penge han modtager undervejs – er senere hen med til at få ham dømt til otte års fængsel.

Episode 3 – PET’s værste mareridt
Har den spanske domstol taget fejl af, hvilken syrisk oprørsgruppe Samsam tilhørte? DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard og retsanalytiker Louise Dalsgaard graver sig ned i hans rejser til Syrien, for at finde ud af om han kæmpede for Islamisk Stat. Det fører dem frem til en af de krigere, som spanierne mener, at Samsam har ”terrorfinansieret”, men som de aldrig har afhørt. I Danmark er der pludselig politisk flertal for at få hele Samsam-sagen undersøgt i en kommission.

Louise Dalsgaard er tilknyttet DR Nyheder som retanalytiker og har fulgt sagen om Samsam siden 2018. Sammen med de to journalister Natascha Rée Mikkelsen og Mette Mayli Albæk er Louise ligeledes forfatter til bogen ”Terroristen fra Nørrebro – Jagten på Omar el-Hussein” (2019), for hvilken de bl.a. vandt metodeprisen hos FUJ 2019.

Lisbeth Dilling har en række dokumentarfilm og serier bag sig som tilrettelægger. Blandt titlerne er ”Danmarks Yngste Dragqueen” som vandt tv prisen 2022 og de kritiker roste dokumentarserier ”En syg forskel” og ”Da krigen kom til Toftlund”.

Tid og sted:
Onsdag den 23. august 2023, kl. 16:30 – 20:15 i biografen Vester Vov Vov i København.

Der vil være en sandwichpause undervejs.

Visningen er for medlemmer af Kreds 1 og det er gratis. Dog betales no-show-fee på kr. 100 ved afbud/manglende fremmøde efter den 17. august 2023. Derfor skal du angive betalingsoplysninger ved tilmelding.

Onlinetilmelding her.

Arkiver