Byvandring i det indre København

2.03.2023

Tag med Hanne Fabricius, der er kulturhistorisk formidler, på en vandring gennem indre København lørdag den 25. marts 2023.

Vi mødes kl. 15.30 på det lille torv foran Fiolstræde ved Nørreport, som indtil 1842 hed Skidentorv og uofficielt også hed Æggetorvet, fordi der i 1920-30´erne blev solgt æg og fjerkræ på torvet.

Frem til 1656 stod middelalderens Nørreport for enden af Nørregade, hvorefter den blev flyttet hen, hvor Frederiksborggade ligger i dag.

Når man gik igennem Nørreport, kunne man enten gå ned ad Nørregade til Gammeltorv eller hen ad Rosengården og ned ad Købmagergade til havnen. Langs med alle byens portgader lå værtshusene og gæstgiverier tæt, så de nyankomne hurtigt kunne få slukket deres tørst.

Vi går gennem Nørregade til Sankt Petri Kirke, der oprindelig er en sognekirken fra sidst i 1200-tallet. Kirken blev nedlagt efter Reformationen, hvorefter den blev brugt som kanonstøberi, indtil Frederik 2. i 1585 gav kirken til byens tyske menighed.

Det er i gravkapellet fra 1680-erne, at Struensee i dag er genbegravet i en trækasse. I samme kapel ligger også tømrermester og brandchef Boye Junge, der sammen med sine folk i 1772 rejste skafottet til Struensee og Enevold Brandt. Det er vist ikke nødvendigt at sige, at man ikke bør vove sig ind i kapellet efter mørkets frembrud.

Vi fortsætter gennem Pisserenden forbi Valkendorfs Kollegium, som er Nordens ældste kollegium fra 1589. Herefter skal vi en tur i Teglgårdsstræde, som har navn efter byens første teglgård i middelalderen, og hvor de frække fruentimmere sad i vinduerne gennem hele 1900-tallet. Det sidste gik først på pension i 2003.

Vi slutter i Vestergade, der indtil ca. 1500 hed Smedegade. Her skal I høre om den lystige gæstgivergade, hvor man i dag kan blive slået til ridder, og om den arkæologiske udgravning i Vestergade 7, hvor fortælleren sad i et fantastisk lokum fra 1300-tallet, men den historie får I på byvandringen.

Hanne Fabricius er arkæolog og forfatter og kendt som en af eksperterne i DR-programmet Historiequizzen, som hun deltog i mellem 2015-2019.

Tid og sted:
Lørdag den 25. marts, kl. 15:30 – 17:00.

Arrangementet er for medlemmer af Kreds 1 og det er gratis. Dog betales no-show-fee på kr. 100 ved afbud efter den 22. marts. Derfor skal du angive kortoplysninger ved tilmelding.

Onlinetilmelding her.

Arkiver